sida

Kommunpolitiska programmet 2023-2026

Innehåll

Våra tre fokuspunkter 

Sammanfattning

Vänsterpartiet Tierps kommunpolitiska program 2023 – 2026

Här kan du ladda ned vårt program som en PDF-fil

Våra tre fokuspunkter

  1. Vänsterpartiet Tierp vill motverka ojämlikhet och segregation i skolan genom en aktiv organisation. Det är viktigt att skolorna oavsett nivå, får de resurser som behövs för att genomföra sina uppdrag, att eleverna ska uppnå ställda mål, dvs uppfylla det kompensatoriska uppdraget.
  2. Vänsterpartiet Tierp vill hålla hyreskostnaderna nere genom uppvärmning med solceller, bergvärme och värmepumpar samt starta ett kommunägt energibolag.
  3. Vänsterpartiet Tierp vill införa 30 timmars arbetsvecka för några utvalda enheter inom äldreomsorgen, som sedan successivt ska utökas till att gälla i hela kommunen.

 

Sammanfattning

FÖRSKOLA, SKOLA OCH UTBILDNING
  • Vänsterpartiet Tierp vill motverka ojämlikhet och segregation i skolan genom en aktiv organisation. Det är viktigt att skolorna oavsett nivå, får de resurser som behövs för att genomföra sina uppdrag, att eleverna ska uppnå ställda mål, dvs uppfylla det kompensatoriska uppdraget.
  • Skolan ska vara en trygg plats, i alla avseenden, för varje elev och skolpersonal. Elevhälsan ska också prioriteras.
  • Högbergsskolan ska ge en god och bred utbildning för våra ungdomar på hemmaplan.
  • Förskolorna ska ha tillräckligt många vuxna i varje barngrupp.
  • Vänsterpartiet Tierp ska aktivt motverka etableringar av privata marknadsskolor i kommunen. Våra skattepengar ska användas av våra egna skolor.
OMSORG OCH STÖD
  • Hemtjänsten ska fokusera på de äldres behov och utföras i kommunal regi, vilket är det mest kostnadseffektiva. Vänsterpartiet Tierp anser att minutstyrning ska fasas ut.
  • Daglig verksamhet ska ha ett mer varierat utbud även för de som inte omfattas av LSS.
  • Klyftorna i samhället måste minskas. Genom att motverka barnfattigdom, satsa på socialt förebyggande arbete och skapa vettiga sysselsättningar för ungdomar oavsett avslutad utbildning.
  • Kommunen ska underlätta för sociala företag att medverka vid upphandlingar.
SAMHÄLLSBYGGNAD OCH KLIMAT
  • Alla i Tierp ska ha en bra bostad. Tillgång till bostäder påverkar vår ort och ger invånarna möjlighet att utvecklas och känna trygghet.
  • En stor andel av nybyggnation ska vara hyresrätter. Framtida investeringar i byggandet av bostäder ska öka samt vara klimatsmarta.
  • Vänsterpartiet Tierp vill hålla hyreskostnaderna nere genom uppvärmning med solceller, bergvärme och värmepumpar samt starta ett kommunägt energibolag.
  • Vänsterpartiet Tierp vill att Tierp ska profilera sig som en miljökommun med ekologisk och hållbar tillväxt. Småföretag inom turism och gröna näringar ska ges fortsatt stöd.
  • Kollektivtrafiken ska utvecklas och möjligheten till cykelpendling ska utökas.
  • Främja närproducerad och ekologisk mat inom kommunala verksamheter.
  • Bevaka hur stigande havsnivåer och extremväder kan påverka kommunen, samt upprätta strategier för att motverka eventuella skador.
KULTUR OCH FRITID
  • Politiken ska skapa förutsättningar för en bred och oberoende kultur för att stärka demokratin. Biblioteken, Kulturskolan samt spontanidrott ska vara avgiftsfri. Vi behöver dessa och andra mötesplatser för individuell utveckling, integration och rekreation.
  • Naturen i kommunen är vacker och värdefull och det ska den fortsätta att vara genom att kust, skog, nyckelbiotoper och andra naturvärden skyddas och bevaras för att försvara den biologiska mångfalden.
  • Vänsterpartiet Tierp vill att vår natur ska ge möjlighet till upplevelser som främjar turism och ett rörligt friluftsliv.
KOMMUNEN SOM ARBETSGIVARE
  • Tierps Kommun ska föra en aktiv personalpolitik och ha en beredskap för de utmaningar den kan ställas inför. Pandemin har slagit hårt mot många yrkesgrupper, särskilt inom vården.
  • Vänsterpartiet Tierp anser att en god arbetsmiljö skapar en stabil verksamhet och en bra arbetsplats.
  • Avtalsenliga arbetsförhållanden, försäkringar och löner ska även gälla vid distansarbete.
  • Vänsterpartiet Tierp vill införa 30 timmars arbetsvecka för några utvalda enheter inom äldreomsorgen, som sedan successivt ska utökas till att gälla i hela kommunen.
INFLYTANDE OCH DEMOKRATI
  • Politiken i Tierps kommun måste i nära samverkan, med både civilsamhället och det lokala näringslivet, fullt ut ta ansvaret för samhällsutvecklingen.
  • Vänsterpartiet Tierp vill ha en trygg kommun fri från rasism, diskriminering och våld i nära relationer.
  • Vänsterpartiet Tierp vill att arvodet till kommunpolitikerna skall ha ett tak på 60 % av en riksdagsledamots grundarvode.
  • Flera alternativ behövs för kommuninvånarna att lyfta frågor till kommunfullmäktige, för ett bredare demokratiskt inflytande i politiken.

 

Vänsterpartiet Tierps kommunpolitiska program 2023 – 2026

Det är tillsammans vi bygger framtiden. Alla vi människor som lever våra liv här i Tierps kommun. Alla kommuninvånare borde kunna ha möjlighet att utveckla sina drömmar och förhoppningar, tillsammans och som individer. Men så är det inte idag.

Vänsterpartiet Tierp vill verka för ett samhälle där politiken återtar ansvaret att främja alla människors rätt till grundläggande ekonomisk och social trygghet i ett samhälle fritt från ojämlikheter. Där vi alla samverkar för demokrati, jämlikhet och solidaritet samt frihet från klassförtryck, könsförtryck och etniskt förtryck.

Vårt mål är ett samhällsbygge som vilar på en socialistisk, feministisk och ekologisk grund.

För att nå dit behöver vi arbeta aktivt inom alla kommunens ansvarsområden.

 

Förskola, skola och utbildning

Skolan är Tierps kommuns starkaste verktyg att motverka ojämlikhet. Därför ska förskolan och grundskolan organiseras på så sätt att den aktivt motverkar segregation i kommunen. Skolan och vuxenutbildningen i Tierps kommun behöver tilldelas medel utifrån en resursfördelningsmodell som ger skolorna likvärdiga förutsättningar i hela kommunen, så att alla barn, ungdomar och vuxna får samma möjligheter oavsett var i kommunen man bor. Resursfördelningsmodellen ska också hjälpa skolorna att uppfylla det kompensatoriska uppdraget, vilket innebär att alla elever får sina behov tillgodosedda oavsett var i kommunen man går i skolan. Skolan ska erbjuda en trivsam och funktionell arbetsmiljö för elever såväl som för lärare och övrig personal. Det ska vara en trygg plats där nolltolerans mot mobbning är en självklarhet, liksom mot alla typer av sexuella trakasserier. Därtill ska pedagogisk kompetens finnas i varje skola i fråga om genus och jämställdhet liksom rörande förutsättningarna för en miljömässigt hållbar utveckling. Elevhälsan behöver fortsatt vara ett prioriterat område för att främja alla elevers rätt till en god fysisk-, psykisk- och social hälsa. Att föra skattepengar direkt till riskkapitalisters vinster är inte bara ineffektivt och stjäl resurser som behövs för att alla elever ska kunna få rätt förutsättningar till en god utbildning. Det har visat sig vara en mycket dyr affär för de kommuner som fyllts med privata skolor med vinstintressen (marknadsskolor). Vänsterpartiets inställning är att inga enskilda förskolor, skolor eller vuxenutbildningar ska drivas i vinstsyfte i Tierps kommun.

  • Vänsterpartiet Tierp ska aktivt motverka etableringar av marknadsskolor i kommunen.
  • Att skolan har en ekonomi som möjliggör att uppfylla det kompensatoriska uppdraget.
  • Att skolsegregationen minskas genom en aktiv resursfördelningsmodell tillsammans med en översyn av skolans organisation och att skolan har ekonomiska förutsättningar som gör det möjligt att uppfylla det kompensatoriska uppdraget.
  • Att ge Högbergsskolan möjligheten att vara en god och bred utbildning för våra ungdomar på hemmaplan.
  • Att förskolan får mer personal och därmed mindre barngrupper.

 

Omsorg och stöd

Hemtjänsten skall utföras i kommunal regi, vilket är den mest kostnadseffektiva lösningen för Tierps kommun. Vi anser att minutstyrningen ska fasas ut inom hemtjänsten. En bra äldreomsorg, tycker Vänsterpartiet Tierp, ska fokusera på de äldres behov och inte ha som mål att generera vinster.

Kommunen ska ge ett mer varierat utbud av sysselsättningar i daglig verksamhet. Den ska även inkludera dem som inte omfattas av LSS.

För att alla ska ha ett bra liv måste klyftorna i samhället minska. Vänsterpartiet Tierp vill bekämpa barnfattigdomen samt satsa på socialt förebyggande arbete som är lönsamt för oss alla på sikt. De ungdomar som inte genomför gymnasieutbildningen måste ges möjlighet till en vettig sysselsättning eller utbildning, annars hamnar de i kategorin UVAS. Ungdomar som varken arbetar eller studerar kallas så.

I ett ojämlikt samhälle drabbas kvinnor hårdare än män av sociala problem och psykisk ohälsa. Den yttersta konsekvensen av detta kan bli att de utsätts för våld och sexuella övergrepp. Vänsterpartiet Tierp tycker att ekonomiska möjligheter ska tillföras kvinnojourer som arbetar mot våld i nära relationer. 

Vänsterpartiet Tierp anser att försörjningsstöd ska vara en självklarhet för dem som behöver det.

Vi tycker att kommunen skall underlätta för sociala företag vid kommunal upphandling.                                                               

  • Minutstyrningen ska helt fasas ut inom hemtjänsten.
  • Sociala företag skall ges möjlighet att delta i kommunal upphandling.
  • Att kommunen ska ge ett mer varierat utbud av daglig verksamhet, även för de som ej omfattas av LSS (Lagen om stöd och service).
  • En bra äldreomsorg fokuserar på kvalitet och på de äldres behov, inte på möjligheten att göra vinst.
  • Klyftorna i samhället måste minska, för att alla ska kunna leva ett bra liv. Barnfattigdom ska bekämpas. Att satsa på socialt förebyggande arbete gör stor skillnad för individen och sänker samhällets kostnader på sikt.
  • Kvinnojourerna och föreningar som arbetar mot våld i nära relationer ska tillförsäkras ekonomiska möjligheter för att långsiktigt och med framförhållning driva sina verksamheter.
  • Att all privatdriven verksamhet, som tar ut vinster ur välfärden avvecklas.

 

Samhällsbyggnad och klimatfrågor

Det gröna investeringsprogrammet gör att vi kan ta itu med många av de områden som varit eftersatta under många år, när fokus istället legat på kortsiktiga vinster och spekulation. Att se till att alla i Tierps kommun har en bra bostad är ett sådant exempel. Klimatomställningen kräver att det finns bra bostäder och möjligheter att leva gott för de som ska genomföra den, oavsett var i landet det gäller. Bostadsbristen är en bromskloss både för lokalsamhällen, arbetstagare och arbetsgivare. När vi gör de nödvändiga framtidsinvesteringarna i nya bostäder har vi en fantastisk chans. Med större kontroll och planering från kommunens sida, kan byggandet både öka i takt och bli miljösmart och lagra kol istället för att släppa ut koldioxid. Så bygger vi Tierps kommun och stärker människors rätt till en trygg bostad, samtidigt som vi lägger grunden för ett hållbart klimatsmart samhälle.

  • Vänsterpartiet Tierp vill öka takten vad gäller byggnationen av bostäder i kommunal regi.
  • Arbeta för en större andel hyresrätter vid nybyggnation.
  • Nybyggnation skall utföras miljövänligt.
  • Hålla nere hyrorna på en rimlig nivå genom hållbara uppvärmningslösningar så som att installera fler solceller, bergvärme, värmepumpar.
  • Kommunen skall starta ett eget elbolag som sköter solcellsutbyggnaden och förvaltar elproduktionen. Satsa på egenproducerad grön el.
  • Tierp ska profilera sig som en miljökommun där tillväxt uppnås inom ekologiskt hållbara gränser.
  • Att den lokala CO2-budgeten blir en fråga för oss alla som bor i Tierps kommun genom att kommunen kontinuerligt delar med sig om utsläppsminskningarna.
  • Utveckla och ta fram nya förslag till kollektivtrafiklösningar, tillsammans med bla lokala företrädare från Karlholmsbruk.
  • Att utveckla möjligheterna till cykelpendling.
  • Att kommunen vidareutvecklar närproducerad, ekologisk och vegetarisk mat inom kommunala verksamheten.
  • Bevaka hur de stigande havsnivåerna påverkar kommunen.
  • Planera för att kunna motverka och hantera följderna av extremväder, som kan drabba kommunen.
  • Att kommunen fortsätter stödja småföretag inom turism och gröna näringar som vill etablera sig inom kommunen.

 

Kultur och fritid

Kulturen är en avgörande del av demokratin i Tierps kommun. En avgiftsfri kulturskola är ett sätt att ge alla en chans att utvecklas inom kulturell verksamhet och kommer oss alla till del.

Politiken ska skapa förutsättningar för en bred kultur och hålla armlängds avstånd till innehållet. Därför är det särskilt viktigt att satsa på och utveckla folkbiblioteken.

Vänsterpartiet Tierp försvarar den oberoende kulturen.

  • Avgiftsfri kulturskola.
  • Folkbibliotekens bevarande är av stor vikt för den enskilda individens utveckling och integration i vår kommun.
  • Vänsterpartiet Tierp vill att Tierp ska ha ett brett och varierat kulturutbud.
  • God folkhälsa inkluderar alla människors tillgång till kultur och idrott.
  • Alla kommunens invånare ska ges möjlighet till spontanidrott och kommunen ska stötta barns, ungdomars och vuxnas föreningsidrott och fördela resurser solidariskt.
  • Fria obebyggda kuststräckor som ännu återstår ska bevaras och skyddas. Detta för att behålla naturvärden och ge möjligheter till naturupplevelser som främjar turism och ett rörligt friluftsliv.

 

Kommunen som arbetsköpare

Tierps kommun står inför stora utmaningar när det kommer till att rekrytera och behålla personal. En aktiv personalpolitik där politiken inser att de faktiskt är en av arbetsmarknadens parter och där politikerna tar det ansvaret som det innebär är en nödvändighet för att möta upp mot de utmaningar vi kommer att ställas inför under kommande år. Vi har sett under pandemiåren hur anställda inom kontaktyrken, som inte kunnat arbeta hemifrån, gjort allt de mäktat med och väldigt mycket till. Hur vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor har kämpat för att ge våra äldre den omvårdnad de har rätt till efter ett långt liv. Hur barnskötare, förskolelärare och lärare har tagit hand om våra barn så att barnen fått utvecklas och deras föräldrar kunnat vara på sina arbeten inom vård och omsorg, i butiker och körandes bussar. Några av de yrken som varje dag behövs för att hålla vårt samhälle rullande.
I konkurrensen med våra grannkommuner och det privata näringslivet behöver kommunen ta ett aktivt ansvar för en hållbar arbetslivspolitik, där vi inte bara ser till att de lönenivåer vi kan hålla måste vara avtalsenliga, vi måste även ta ett helhetsgrepp om hela arbetsplatsen med insatser för en förbättrad arbetsmiljö. Att ha möjligheten till en flexibel arbetsplats för de anställda som har möjligheten till distansarbete. Vi har redan idag sattelitkontor i Gävle och Uppsala, men vi kan även underlätta för distansarbete i hemmet, då måste vi dock se till att den anställde är ordentligt försäkrad om olyckan skulle vara framme, samt tillse att den fysiska arbetsmiljön i den anställdes hem är god. Heltidsresan måste snarast nå fram till sin måldestination. Många inom fysiskt och psykiskt tunga, kvinnodominerade yrken arbetar idag en så kallad ofrivillig deltid. Om vi genomför heltidsresan tillsammans med en arbetstidsförkortning så kan vi slå två flugor i en smäll. När vi genomför arbetstidsförkortningen så ger vi oss själva möjligheten att även åtgärda den arbetslöshet som finns i kommunen, genom att behovet av antalet anställda ökar. Då blir det även flera kollegor som delar på samma arbete, vilket kan göra att tunga arbeten kan bli aningen lättare.

  • Vänsterpartiet Tierp vill genomföra en arbetstidsförkortning, 30 timmars arbetsvecka ska startas på utvalda enheter inom äldreomsorgen, med sikte på en arbetstidsförkortning i hela äldreomsorgen samt i förlängningen hela kommunen.
  • Att genomföra en låglönesatsning för de anställda som har lägst löner i kommunens verksamheter.
  • Att ge anställda samma försäkringsskydd vid distansarbete i hemmet, som vid arbete på arbetsplatsen.

 

Inflytande och demokrati

Politiken i Tierps kommun måste i nära samverkan, med både civilsamhället och det lokala näringslivet, fullt ut ta ansvaret för samhällsutvecklingen. Civilsamhället består av såväl ideella föreningar, som lokala utvecklingsgrupper, sociala företag och andra sammanslutningar som med grund i våra demokratiska värderingar och principen om alla människors lika värde verkar för att förbättra och utveckla allas vår levnadsmiljö. Att politiken aktivt tar beslut som stöttar upp civilsamhället, utan att skjuta över ansvaret, är ett sätt att nå ett tryggare samhälle för oss alla med visionen att Tierp är en kommun fri från rasism, diskriminering och våld i nära relation. Vi kan bara nå det om politiken återtar ansvaret över samhällsutvecklingen och ger oss förutsättningarna att tillsammans arbeta mot det målet. Politiker får inte komma för långt ifrån de kommuninnevånare som har valt dom till att representera, därför behöver det införas ett tak på hur höga arvoden enskilda politiker kan kvittera ut. En rimlig nivå anser vi vara att koppla det till medianlönen för en barnmorska med 20 års erfarenhet, det motsvaras av omkring 60% av riksdagsledamots grundarvode. Redan idag finns vägar in för den som vill lyfta frågor till kommunfullmäktige, men dom vägarna behöver bli flera. Det innebär att utöver att vi vill hålla politiken närmare folket, så kan vi även lyfta folket närmare politiken.

  • En rättvisare fördelning mellan kommunens föreningar, via kartläggning av dagens situation.
  • Vänsterpartiet Tierp vill införa möjligheten till att väcka medborgarmotioner direkt till politikerna i kommunfullmäktige, likt vad som idag finns i Östhammar.
  • Främja allas inflytande i kommunala verksamheter via ett aktivt användande av medborgardialoger mellan politiker och medborgare.
  • Att genomföra lokala ekonomiska analyser (LEA) på flera håll i kommunen.
  • Inför ett arbete med Huskurage i det kommunala bostadsbolaget, samt uppmuntra till det hos privata aktörer.
  • Att införa ett tak på politikers arvoden till 60% av riksdagsledamots arvode.
  • Kommunala verksamheter ska hbtq-certifieras.

 

Så, vill även du vara med och bidra i arbetet för ett Tierp för alla, där människors trygghet är politikens ansvar?

Rösta på Vänsterpartiet den 11 september!

 

Kopiera länk