Sänkt studiebidrag leder till segregation och ökad brist på kompetent arbetskraft.

Denna debattartikel från vår kamrat Ingemar Hiller publicerades i gårdagens pappersupplaga av Arbetarbladet. Väl skrivet!

Sänkt studiebidrag leder till segregation och ökad brist på kompetent arbetskraft.

Den M-ledda Alliansregeringen har precis klubbat igenom sänkt studiebidrag med 300 kr i månaden, tätt efter att det 5:e jobbskattavdraget trätt i kraft.

Detta 5:e jobbskattavdrag kostar staten 12 miljarder kronor samtidigt som den lämnar arbetslösa, långtidssjukskrivna, föräldralediga, pensionärer m fl utanför.

De med större inkomster kan däremot korka upp champagne-flaskan, de får en rejäl slant att lägga i den redan fulla skattkistan.

Om vi tittar på arbetslösheten i Sverige så går c:a 80.000 människor arbetslösa p g a ”fel” utbildning eller bristande kompetens, jämfört med vad de arbeten som står till buds kräver.

Denna avvikelse eller matchning kallas också Beverage-kurvan, d v s hur väl eller dåligt den disponibla arbetskraften matchar de lediga jobben enligt de krav beskrivna ovan.

Det intressanta är att Borgerlighetens bundsförvant; Svenskt Näringsliv inte ens har med kravet på sänkt skatt på sin topp-tre lista.

-Överst står önskemål om arbetskraft med rätt kompetens(!).

Nu väljer regeringen att blunda för näringslivet genom att sänka studiebidraget och höja taket för studielån. Samtidigt kryddar man anrättningen med att vilja slopa avskrivningsrätten av resterande studieskuld när man fyller 68 år.

Är det någon som tror att detta kommer reducera de 80.000 arbetslösa människor som med efterfrågad utbildning skulle få ett jobb?

Detta kommer inte bara reducera antalet akademiker i Sverige, det kommer vrida klockan tillbaka några årtioenden då endast de bemedlade kunde studera vidare på realskola o s v.

Detta är också allvarligt om vi tittar på Sveriges konkurrenskraft på den globala marknaden.

Sverige är ett land som sedan efterkrigstiden varit ett innovativt och högteknologisk industrination Världen såg upp till. Nu viktigare än någonsin när de nya marknaderna kan producera varor långt under vad som är möjligt i Sverige och EU.

-Know-How är det vi fortfarande kan konkurrera med.

Nu riskerar vi gå miste om de många förmågor hos arbetarklassen som skulle kunna utbilda sig och bidra till vårt näringslivs och vårt lands utveckling. Vi riskerar bli ett fördummat land som USA som tvingas importera t ex läkare för att deras eget skolsystem inte ger alla chansen att studera.

Det är inte bland de välbeställda barnen som det minskade studiebidraget kommer göra skillnad, det är bland ungdomar och människor utan akademisk släkttradition.

-Hos ungdomar som endast har studiebidrag och studielån att livnära sig på, ungdomar som inte har välbärgade föräldrar som kan salta den från CSN, magra månadsbudgeten.

Men allt detta är föga förvånade. Jan Björklund vill ju redan på gymnasienivå skilja ”agnarna från vetet”, d v s sortera bort ”dumskallarna” i barmhärtighetens tecken. ”En åtgärd för de skoltrötta.”

-Sympatiskt att tänka på dem…

Jan Björklund vill i princip införa rena praktiska program för t ex Bygg- och Fordonsprogrammen, som inte ger högskolekompetens.

De skötsamma och problemfria ”guldkornen” med läshuvud, ska istället lotsas vidare till de studieförberedande programmen som t ex Samhällsvetenskapligt och Naturvetenskapligt.

Detta tänkande är fullständigt genomskinligt och jag ser tydliga paralleller till hur det var när min egen morfar som arbetarbarn gick 7-årig folkskola.

De med föräldrar som inte kunde betala för vidareutbildning slängdes som 12-åringar ut i det tunga arbetslivet som billig, ”dum” arbetskraft.

Däremot kunde bemedlade föräldrar t o m köpa(!) bra betyg till sina barn.

Inte sällan var arbetarbarn mer intelligenta och många välbergades barn rent dumma. Trots det ordnade pappas plånbok fina betyg och därmed välbetalda jobb.

Jag ser tydliga tecken på hur man tidigt vill skilja på arbetar- och akademikerbarn. Vilket gör mig illamående.

Med detta som bakgrund har alltid arbetarklassen förstått vikten av kunskap och utbildning för att kunna hävda sin rätt. Därav bildades ju ABF, Studiefrämjandet, Komvux mm

Det är tydligt att Alliansen har en beprövad strategi: Att utarma arbetarklassen på kunskap och utbildning för att kunna kontrollera den och för att få billig arbetskraft som inte har kunskap att protestera…

 

Ingemar Hiller (V)

Kopiera länk