artikel

Därför ska du rösta på vänstern i landstinget

Elisabet Rosengren skriver i Arbetarbladet. Även i sin helhet nedan.

 

Arbeta preventivt och förebyggande för att motverka psykisk och fysisk ohälsa hos länets invånare, framför allt hos barn och ungdom, är bara en av anledningarna.

Dagens sjukvårdssystem är ineffektivt, onödigt kostsamt och leder till en ojämlik vård.

Svårt att satsa på preventivt arbete vid exempelvis vårdcentraler sedan vårdvalet infördes och områdesansvaret togs bort. Preventivt arbete är absolut billigaste och bästa sättet att bedriva vård.

Vad ska vi då göra för att förebygga psykisk ohälsa, som exempelvis stress och ångest, oro inför framtiden hos våra ungdomar och särskilt hos flickor och unga kvinnor, där vi ser att ohälsan ökar?

Naturligtvis krävs insatser i samverkan mellan länets kommuner och landstinget. En av många viktiga insatser landstinget ska ta initiativ till, är att erbjuda stöd, så att kommunernas elevhälsovård kan förbättras.

Enligt skollagen ska det finnas en elevhälsa som främst ska vara förebyggande och hälsofrämjande för elevernas utveckling. Skolinspektionen har varit på besök i några av länets kommuner.

Det visar sig att det hälsofrämjande och förebyggande såväl som medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska 
arbetet behöver stärkas.

Olika insatser under hela uppväxttiden för att förbättra barn och ungdomars hälsa är ”investeringar” för att undvika framtida problem och ohälsa, till exempel en väl fungerande barn- och mödrahälsovård, familjecentraler, ungdomsmottagningar, psykiatrisk öppenvård med bra tillgänglighet.

Hälso- och sjukvård, liksom tandvård för barn och ungdom ska inte vara avgiftsbelagd.

I Vänsterpartiets landstingspolitiska program föreslår vi att barnavgifterna tas bort helt. Föräldrars beslut att uppsöka sjukvården ska inte avgöras av familjens ekonomiska situation.

Varje skattekrona ska gå till alla, så gör vi välfärden fri från kommersiella intressen!

Elisabet Rosengren (V)
Kopiera länk