Åtgärder för en (V)älmående landsbygd.
Debattartikel från Ingemar Hiller, publicerad hos Arbetarbladet.
Åtgärder för en (V)älmående landsbygd.
Det har nog inte gått många förbi att dagens politik för glesbygden utarmat den på grundläggande service som apotek, drivmedelsstationer, matvaruaffärer, mackar, skolor, vårdcentraler, barnomsorg mm.
Landsbygden har också nedprioriteras av de privata telecom-företagen vad gäller utbyggnad av mobilnät och bredband.
Avgifter och skatter gör det olönsamt och svårt för våra bönder att bedriva verksamhet som kan konkurrera med produkter från t ex Danmark. Små mejerier får svårt att konkurrera och köps ofta upp av de stora drakarna som t ex Arla.
Lanthandeln har länge kämpat i motvind eftersom de p g a långa avstånd och betydligt sämre inköpsvillkor från grossist. Många tvingas därför lägga ner sin verksamhet.
Sammantaget har alla dessa försämringar, förutsättningar eller uteblivna satsningar gjort det besvärligt och oattraktivt att bo på landet idag. Därför flyttar allt fler in till städer och tätbebyggelse.
Vi vill bli garanten för att det ska finnas god tillgång till basservice som t ex apotek, skolor, barnomsorg, infrastruktur, drivmedelsstationer, lönsam lanthandel med rimliga priser mm samt arbetstillfällen.
Hur går vi tillväga?
Genom att ta ut en viss procent av telecom-bolagens omsättning vill vi att staten tar ansvar för utbyggnad av bredband- och mobiltelefoninät på landet.
Samma metod gäller apoteken i tätbebyggelse; även där vill vi ta ut en avgift baserad på de tätbygdsbelägna apotekens årsomsättning som staten sedan använder för att garantera tillräckligt antal apotek i glesbygd med kvalitet.
Vi vill avskaffa de avgifter och skatter som gör det oattraktivt att köpa svenskt kött.
Vi vill göra det möjligt att bo i glesbygd och arbeta i tätbebyggelse genom en kraftigt renoverad och utbyggd infrastruktur. I första hand miljövänlig järnvägstrafik.
Genom att motverka den diskriminering som drabbar lanthandeln samt genom statligt stöd vill vi garantera både god tillgång och bra konsumentpriser.
Vi uppmuntrar att t ex cooperativa drivmedelsstationer bildas som vi också vill bevilja statligt stöd.
Genom bl a modern IT-teknik vill vi garantera effektiva och välfungerande mindre skolor i glesbygd.
Vi vill att i allra möjligaste mån ska all skolmat produceras i dess omedelbara närhet. Det spar klimatet och skapar arbetstillfällen. All mat ska vara ekologisk.
Gröna jobb skapas klokast där råvaran finns, vilket också genererar arbetstillfällen och spar transporter som kan belasta klimatet.
Vi är för en grön omställning för transport- och persontrafik men är medvetna att för många är bilen enda transportlösningen. Därför manar vi till en varsam omställning som inte raserar dessa människors ekonomi.
Genom dessa effektiva lösningar kommer vi en bra bit mot en levande och sund landsbygd!
Ingemar Hiller (V)