artikel

Miljön och de orimliga tillväxtkraven.

Idag har Arbetarbladet publicerat en ny debattartikel signerad Ingemar Hiller. Även i sin helhet nedan.

 

Miljön och de orimliga tillväxtkraven.

Vänsterpartiet är det enda partiet som har en helhetssyn som tydligt ser sambandet mellan konsumtionssamhället och de ständigt ökade kraven på högre vinster samt miljöproblemen.

Med ökad konsumtion och när ekonomisk tillväxt överordnas klimatmål, står detta i totalt motsatsförhållande till de enorma miljöproblem som vår planet lider av.

Motorn bakom denna problematik är ren och skär girighet där de privata bolagens aktieägare ständigt ställer högre och högre vinstkrav.

Denna utveckling går inte att förena med en miljöpolitik som kommer till rätta med det som går att rädda av det som kan kallas miljö.

För att över huvudtaget kunna göra något åt miljöproblemen måste samtidigt de privata ekonomiska intressena ta flera steg tillbaka i sin blinda vinstjakt, därmed kommer utbudet av varor per automatik att minska och därmed konsumtionen, som är nyckeln till en miljöpolitik som verkligen gör skillnad.

Varken kapital, ekonomisk tillväxt eller varor är föga värt när vår Värld fått nog av årtionden av girighet som orsakat förödande miljöförstöring.

Det är vi enbart vi vänsterpartister som syr ihop och tydliggör denna extrema girighet hos kapitalägarna och flertalet politiker, överkonsumtion, miljöproblem och en fri marknad som förgör allt i sin hänsynslösa jakt på maximal profit.

Vi vänsterpartister tror istället på en reglerad marknadsekonomi där vi tyglar dessa brutala marknadskrafter, där solidaritet och gemenskap ersätter materialism och överkonsumtion.

Detta är den enda hållbara lösningen för både mänsklighet och miljö.

 

Ingemar Hiller (V)

 

Kopiera länk