artikel

Staten och bankerna eller bankerna och staten.

Idag har en debattartikel, skriven av Lars Göran Wadström, publicerats hos Arbetarbladet. Även här nedan i sin helhet.

Som all vet ska vi nu få nya sedlar med nya motiv vilket ledde till ett kattrakande om vilka dessa skulle vara.
 Hela hanteringen får ett löjes skimmer över sig. Man får intrycket att den ena handen inte vet vad den andra gör.
 Storbankerna ( kartellen ) har ju visat ett djupt ointresse för att hantera kontanter på sina kontor vad gäller småsparare, pensionärer och andra som av olika anledningar har svårt att sköta sin ekonomi via konton med tillhörande kontokort och därför behöver kontanter. Det minskande antalet bankomater som dessutom är ur funktion ibland förvärrar situationen för den enskilde. Det är ju inte dom rika som står där i bankomatkön, då hade verkligheten sett annorlunda ut.
Varför detta slöseri med att trycka nya sedlar när finansinstituten bara vill syssla med ettor och nollor?
Utvecklingen går mot det kontantlösa samhället om bankerna får som dom vill, vilket dom brukar få. Hittills finns inga tecken på att staten, alliansregeringen på något sätt tänker agera till förmån för de mest utsatta medborgarna i det här avseendet heller.
 Intrycket man får är att alliansregeringen är en skuggregering och dess uppgift är att tillgodose storfinansen, den verkliga makten och dess intresse . Det ökande antalet miljardärer ( 137 st i dagsläget ) är ett bevis så gott som något.
 Den regering som röstas fram i valet, förhoppningsvis inte borgerlig, kanske har så mycket muskler att den kan lagstifta om att bankerna tvingas att återuppta servicen med hantering av kontanter och därmed nagga miljardvinsterna lite i kanten till fromma för oss lite mindre bemedlade.
Mest önskvärt vore om den vore så kraftfull att den insåg nyttan av att nationalisera bankerna och därmed bryter storfinansens hegemoni över samhällsekonomin.
 Bara tanken får en att snabbt inse vilket rabalder det skulle bli i Bryssel, Europeiska Centralbanken, Internationella Valutafonden och Världsbanken, dom som har den absoluta makten över det ekonomiska systemet, i och med det även folket och naturresurserna.

Lars Göran Wadström (V) i Tierp.

Kopiera länk