Bostadsbristen måste bli en av valrörelsens viktigaste frågor.
Ytterligare en debattartikel med anknytning till Tierp har publicerats hos Arbetarbladet.
Stefan Lindborg, som är förbundsordförande för ung vänster kommer att besöka Tierp på tisdag (den 28 januari) klockan 19 i Borgenkyrkans cafeteria för ett offentligt möte. Stefan kommer att tala om byggande och ungdomars situation på bostadsmarknaden. Alla välkomna!
Och nu till debattartikeln, som vanligt publicerar vi den i sin helhet nedan.
Bostadsbristen måste bli en av valrörelsens viktigaste frågor. Strax innan jul presenterade Hyresgästföreningen en ny rapport kring ungas boendesituation. Enligt rapporten bor nästan var fjärde person mellan 20 och 27 år fortfarande hos sina föräldrar. Under valåret 2014 kommer färre än hälften av alla unga vuxna ha en egen bostad. Tidigare har man också rapporterat om att närmare 300 000 unga söker en bostad. För varje år som går blir problemet med bostadsbristen allt värre. Unga tvingas idag tacka nej till jobb och studieplatser bara för att man inte kan få tag i en lägenhet.
Under de senaste decennierna har den svenska bostadspolitiken blivit allt mer marknadsanpassad. Vi har gott från en situation där det tidigare var samhällets uppgift att garantera rätten till en bostad, till ett läge där det i allt högre utsträckning blir upp till var och en att själv på något sätt lyckas fixa en bostad. De statliga subventionerna till nyproduktion av hyresrätter har avskaffats och ersatts av subventioner i ungefär samma storlek – i form av ränteavdrag för bolån och ROT-avdrag – till bostadsrättsinnehavare och småhusägare. Många kommuner tar dessutom inte sitt bostadsförsörjningsansvar på tillräckligt stort allvar och saknar strategier för att bygga bort bostadsbristen.
Rätten till ett bra boende med en hyra som man har råd att betala är avgörande för att unga ska kunna känna trygghet i vardagen. För att detta ska bli verklighet måste Sveriges bostadspolitik förändras i grunden.
Vi behöver drastiskt höja nybyggnationen av hyresrätter. Det är den boendeform som unga framförallt efterfrågar. Ung Vänster vill se statliga investeringsstöd riktade till att bygga klimatvänliga hyresrätter till rimliga hyror och vi ser hellre att AP-fonderna används för att bygga bostäder än till spekulation på börsen. Ung Vänster vill se ett modernt miljonprogram mot bostadsbristen. Det betyder inte att sextio- och sjuttiotalens lösningar ska kopieras rakt av, utan det signalerar behovet av kraftsamling för att se till att unga faktiskt kan flytta hemifrån.
Hos kommunerna finns viktiga verktyg som måste användas i kampen mot bostadsbristen. Ung Vänster vill att varje kommun formulerar offensiva målsättningar om hur många lägenheter som behöver byggas varje år för att få bort bostadsbristen. I princip alla kommuner i Sverige har ett allmännyttigt bostadsbolag som de folkvalda styr över. Genom ändrade ägardirektiv ska bostadsbolagen uppdras att bygga fler lägenheter, och ha som uttalat mål att hålla nere produktionskostnaderna så att hyrorna i nyproduktionen kan bli så låga som möjligt. Kommunerna måste börja gå från ord till handling för att bostadsbristen ska byggas bort.
Ung Vänster tänker se till att kampen mot bostadsbristen blir en fråga som alla måste förhålla sig till i valrörelsen. Dagens bostadspolitik gör oss unga otrygga och tar i från oss makten över våra egna liv. Mot högerns marknadslösningar kommer vi ställa krav på en offensiv statlig och kommunal bostadspolitik som sätter nybyggnation av hyresrätter till rimliga hyror i centrum. Det är dags att börja bygga ett Sverige för oss unga.
Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster
Sabina Löfstedt, Vänsterpartiet Tierp
Matteus Ågren, Vänsterpartiet Tierp
Alexander Karlsson, Vänsterpartiet Tierp