artikel

Landsbygden är nödvändig för en grön framtidsomställning

Debattartikel signerad Ulla Andersson, Lena Olsson, Xamuel Halfvars samt vår egen Urban Blomster. Publicerat hos Arbetarbladet, även i sin helhet nedan.

 

 

Under lång tid har vi sett hur landsbygden avfolkas, hur offentlig service dras bort och hur privat service blir allt svagare eller försvinner helt.  

 

När staten avvecklar Försäkringskassan, post, polis och apotek så försämras förutsättningarna för privat service. Då försvinner även bankkontor, byns affär och bensinmack När staten överger en ort vem är det då som skall tro på den?

 

Vänsterpartiet menar att en levande landsbygd är nödvändig för att få en grön hållbar lösning i framtiden. Vi vet att landsbygden har en enorm potential och med rätt stöd som utformas i dialog med rörelser, företag och boende på landsbygden så kan landsbygdens förutsättningar tas tillvara och landet hållas ihop. Vänsterpartiet har ett omfattande landsbygdsprogram med 82 konkreta punkter. De ekonomiska stöden till landsbygdens service behöver utökas kraftigt men framförallt behöver statens åtagande på landsbygden stärkas, de boende på landsbygden få större inflytande över de insatser och pengar som föreslås. Staten måste helt enkelt tro på landsbygdens livskraft och förmåga. 

 

Från Centern framförs att landsbygden fått bättre förutsättningar genom det stöd som går under namnet” Utökade insatser inom området kommersiell service i gles- och landsbygder” . Det är pengar som ska gå till kommersiell service på landsbygden. När vi granskat de summor som gått till varje län konstaterar vi att det är långt ifrån tillräckligt. I Gävleborg motsvarar det som beviljats och betalats ut 2011- och 2012, 2 kr och 10 öre / person och totalt cirka 580 000 kr. I grannlänet Dalarna är det 5 kr och 41 öre / person motsvarar ca 1,5 miljoner kr. Totalt har det utbetalats drygt 13 miljoner kr för 2011-2012. Det kan jämföras med den skattesänkning de föreslår för höginkomsttagare som bara nästa år kostar ca 3 miljarder. 

 

Vi vill att servicen på landsbygden ska stärkas. Här är våra konkreta förslag;

 

• Vi vill se en kraftig utbyggnad av fiber på landsbygden. De närmaste två åren satsar vi 2 miljarder mer än regeringen för att landsbygden ska ha tillgång till en utbyggd infrastruktur.  

 

• Införa lokala servicekontor där statlig, kommunal, ideell och privat service kan samordnas i samverkan mellan aktörerna. Huvudansvar ska åligga arbetsförmedlingen. Vi föreslår en försöks- och utvecklingsverksamhet för detta under fem år. Under denna tid ska möjligheten att inrätta fasta eller mobila filialer till servicekontoren på mindre orter runt om i landet prövas. 

 

• Att posten ska ha i uppdrag att ge god service av likvärdig kvalitet till alla enskilda medborgare och företag i hela landet. 

 

• Att det i polisens nya organisation ska finnas grundläggande tillgång till polis i hela landet. Fördelningen av polistjänster ska ta hänsyn också till långa avstånd och turismintensiteten på orterna. 

 

• Nya statliga myndigheter ska etableras utanför storstadsregionerna.

• Bredda bankkonkurrensen och ge människor större möjlighet att välja alternativ till de stora affärsbankerna genom att utöka möjligheterna till statliga kreditgarantier eller uppstartslån i syfte att öka nyetableringen av lokala sparbanker. Landsbygden behöver banker med lokal närvaro, stor personkännedom och samhällsengagemang Banker ska åläggas upprätthålla viss kontanthantering genom föreskrifter eller lag 

 

• Förenkla regelverket för småskalig livsmedelsproduktion och servering för att underlätta för småföretag. Detta då utvecklingen av landsbygdsturism gynnar och samspelar med utvecklingen av lokal livsmedelsproduktion. 

 

• Införa ett logistikstöd för att bedriva lanthandel. Stödet ska kompensera sämre geografisk belägenhet, mindre volymer av varor etc., vilket är en förutsättning för en fungerande daglig varumarknad på landsbygden. 

 

• Vi vill utreda hur grossister kan åläggas ett större ansvar för att upprätthålla likvärdiga förutsättningar för dagligvaruhandeln i hela landet, samt med förslag på hur dagens diskriminering av lanthandeln i övrigt ska kunna avhjälpas. 

 

• Utöka statliga medel för hjälp till etablering av drivmedelsmack på landsbygd. 

 

• Underlätta dispensmöjligheter för drivmedelsmackar i glesbygden med låg omsättning genom lagregleringar som inte äventyrar yttre miljön eller säkerheten. 

 

• Att staten tar fullt ansvar för att säkerställa att alla medborgare har tillgång till apotek och därmed livsnödvändiga läkemedel i hela landet.  Att en avgift tas ut av samtliga apotek som en procentsats av omsättningen och används för att garantera tillgången till apotek på landsbygd och i glesbygd. 

• Säkerställa en likvärdig biblioteksstandard och biblioteksservice över hela landet. Införa digitala bibliotek där alla utan kostnad ska kunna ladda ned böcker, film, musik och andra medier, samtidigt som upphovspersonerna får ersättning för detta. 

 

• Främja digitaliseringen av biografsalonger genom att öka omställningsstödet och därmed ge även de fattigaste kommunerna möjlighet att behålla en biografsalong på orten. 

 

Med våra förslag ges servicen på landsbygden möjligheter, vi tror på landsbygden och vill ge den de bästa förutsättningarna.   

 

 

 

Ulla Andersson (V)

 

ekonomisk talesperson

 

riksdagsledamot Gävleborg

 

Lena Olsson (V)

 

riksdagsledamot Dalarna

 

Xamuel Halfvars (V)

 

distriktsordförande Gävleborgs län 

 

Urban Blomster (V)

 

ordförande Vänsterpartiet Tierp

Kopiera länk