artikel

Hur får miljön och de lokala arbetstillfällena plats i Socialdemokraternas upphandlingspolitik?

Nu väljer regimen i Tierps Kommun med Socialdemokraterna i spetsen att köpa mjölk från Frankrike.
Dessutom är potatisinköp från Turkiet aktuellt enligt Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) ”om den är billigare än den svenska.”
Officiellt säger man sig följa upphandlingsdirektiv från EU som tvingar till import av färskvaror om priserna är lägre än de svenska.
 
-Det är inte sant. Makten i dessa frågor ligger fortfarande hos landets kommuner, inkl Tierps Kommun.
Var tog omsorgen och samhällsansvaret om de lokala jobben och de fastslagna klimatmålen vägen i Socialdemokraternas frenetiska jakt på sparade skattekronor?
(S) vägrar in i det längsta höja skatten men biter sig själva i ”svansen” då många lokala arbetstillfällen som genererar skatteintäkter går förlorade. Dessutom ökar, otidsenligt, följaktligen miljöbelastningen.
I mina ögon börjar Socialdemokratin fullständigt tappa greppet om sin traditionella värdegrund.
 
-Vad kvarstår av det parti som under Olof Palme visade vägen och tog stort samhällsansvar?
Dagens socialdemokrater verkar mest intresserade av att räkna skattekronor.
-En egenskap inte helt olik det vi finner hos de borgerliga partierna, där miniräknaren överordnas både miljö, arbetsrätt och gemensam välfärd.
 
Varje sparad slant tycks vara en stor seger -oavsett på vilket sätt man åstadkommit den. Man drar sig heller inte för att ”gå över lik” i jakten på dessa sparade slantar, så att den smått fanatiska strävan att frysa (eller sänka?) skattenivåerna ska infrias.
 
-Till vilket pris (S)?
 

Ingemar Hiller, Vänsterpartiet Tierp

Kopiera länk