artikel

Skicka inte fler ”ja”-sägare

Eu är i kris. Miljoner människor drabbas av arbetslöshet och fattigdom. Hundratusentals tvingas emigrera för att kunna försörja sig och sina familjer.

EU:s politik är en viktig orsak till den djupa ekonomiska krisen. EU:s gemensamma valuta Euron tvingar länder att föra en ekonomisk politik som inte passar dem. EU:s avreglering av finnassektorn har bidragit till omfattade finansiell spekulation. När banker och finnasföretag gör förluster sänds notan till skattebetalarna. EU tvingar krisländerna att skära ner välfärden och försämra arbetsrätten. Denna politik har gjort krisen djupare.

I krisens spår växer högerextrema krafter som hetsar mot invandrare.
Kvinnors rättigheter försämras och årtionden av kamp för jämställdhet i Europa håller på att raseras. Det är vänsterns uppgift att bekämpa dessa mörkerkrafter.
Vi kräver att det svenska folkets nej till Euron i folkomröstningen 2003 respekteras och att Sveriges ekonomiska politik inte ska styras av EU. Vi kräver att bankernas ägare och finnasspekulanter får betala för sina egna misstag. Om banker ska få statsstöd ska de nationaliseras. Finnasmarknaden måste regleras och vissa former av finansiell handel förbjudas. Den ensidiga nedskärningspolitiken måste ersättas med politik för arbete, klimatinvesteringar och ekonomisk utveckling.

I EU är den fria marknaden viktigast. Arbetskraft ses som en vara som flyttas över gränserna. Löntagarnas rättigheter försämras och arbetare från olika länder ställs emot varandra. EU har bidragit till att arbetsvillkor och lönevillkor försämras. Vi accepteras inte denna utveckling. Vi välkomnar att människor från andra länder kan komma till vårt land. Men vi motsätter oss att löntagare utnyttjas. Därför kräver vi att alla som arbetar i Sverige ska omfattas av svenskt kollektivavtal. I EU vill vi införa ett socialt protokoll som gör att arbetstagare från andra EU – länder inte ska behandlas sämre än andra i det land där de arbetar.

Vänsterpartiet är ett EU – kritisk parti. Unionen har stora demokratiska brister. Vi motsätter oss bildandet av ett Europas förenta stater med gemensamt valuta , militär och president. Vi vill ha nära samarbete mellan demokratier, inte en odemokratisk superstat i Europa. Därför stöder vi krav om att avgränsa EU:s makt, demokratisera unionen och öka medlemsländernas inflyttande.

Vi vill omförhandla det svenska EU- medlemskapets villkor. Vi vill skriva in Sveriges undantag från Euron och EMU i EU-fördraget. Vi vill ha ett bindande socialt protokoll. Vi vill sätta hänsyn till miljön före företagens rått att sälja sina varor och införa en rätt för Sverige att gå före på miljöområdet.

Vi vill undantas från EU:s jordbrukspolitik och ha lägre medlemsavgift till EU.
Skicka inte fler ”ja”sägare till Bryssel. Skicka Eu kritiker.

Anna Zmudzin – Ågren Vänsterpartiet i Tierp

Kopiera länk