artikel

Rapport från kommunfullmäktige 9 juni 2015

Interpellation: Får alla barn del av förstärkt underhållsstöd?

Efter att det i regeringens budgetförslag i höstas stod att finna en höjning av underhållsstödet med 300 kronor, lämnade Marlene Larsson in en interpellation till fullmäktige, där hon frågar om det höjda underhållsstödet kommer alla till del, även de familjer som uppbär försörjningsstöd.

Läs interpellationen här.

Då budgetpropositionen föll i höstas, blev svaret som ni kan tänka er att det tyvärr inte var aktuellt för tillfället. Marlene talade då om att hon kommer att återkomma när det ånyo är en aktuell fråga, vilket det i och med decemberöverenskommelsen och den kommande vårbudgeten återigen är.

Svaret erhölls från Miljöpartiets Kenneth Gunnarsson och kan läsas i sin helhet här.

I korthet går svaret ut på att ett höjt underhållsstöd kommer att räknas av från riksnormen och de familjer som har störst behov av pengarna inte kommer att få dom tillgodo.

I interpellationsdebatten anförde Marlene följande.

Marlene Larsson i talarstolen

Ordförande, ledamöter och framförallt åhörare.
Till Kenneth Gunnarsson och miljöpartiet har jag bara en sak att säga: SKÄMS!

Jag kan för mitt liv inte förstå att man kan sparka på dom som redan ligger.

Regeringen har antagit en budget där vänsterpartiet har fått inflytande bland annat så har underhållsstödet äntligen höjts för ensamstående föräldrar med 300 kr vilket inte har skett dom senaste 20 åren. 300 kr kanske inte är så mycket, men för en ensamstående förälder kan det innebära att man kan köpa ett par fotbollsskor till sommarlovet, eller bara det allra nödvändigaste.

Något som man tycker att ett barn som lever med en förälder på marginalen borde ha rätt till som alla andra.

Ett barn är aldrig skyldig till en förälders ekonomiska situation.

Många barn är bakbundna av föräldrars ekonomi och kan inte ta del av aktiviteter eller ens få något extra som andra barn som har föräldrar med stadig ekonomi kan erbjuda.

Därför tycker vi i vänsterpartiet att 300 ynka kronor inte är något kommunen skall sno åt sig från dessa barnfamiljer.

Denna höjning av underhållsstödet som skall gå till ensamstående föräldrar tycker nu Tierps kommun att det passar bra att sänka försörjningsstödet och därmed spara in 300 kr per barn i försörjningsstöd.

Likabehandling är ett skämt, här i kommunen är det i alla fall inte något man tillämpar när det gäller lika lön för lika arbete.

Jag vill också veta vart dom pengar man nu tar från barnen som behöver dom allra mesta vart går pengarna istället då?

Mycket mer passande att sänka lönerna för heltidspolitiker, eller hur Kenneth Gunnarsson?

Marlene Larsson, Vänsterpartiet.

Sista ordet i den här frågan är definitivt inte sagt ännu.

Allmänpolitisk debatt: Tema visionen

I samband med kvällens kommunfullmäktigesammanträde hölls årets första (och mandatperiodens andra) allmänpolitiska debatt, denna gången en temadebatt om förslaget till ny vision för Tierps kommun.

Demokratiberedningen, där Vänsterpartiet representeras av Lasse Karlsson, har under våren genomfört ett massivt arbete med bl a dialogcafeér, fokusgrupper och webenkäter. Med syfte att arbeta fram en ny vision för vår kommun. Det senaste steget i det arbetet var kvällens debatt.

Läs mer om arbetet med visionen och det förslag till vision som finns just nu på kommunens hemsida, här.

Vänsterpartiets huvudanförande hölls av Alexander Karlsson och står att läsa nedan i sin helhet.

Alexander Karlsson i talarstolen

Ordförande, fullmäktiges ledamöter och ersättare, åhörare, webradiolyssnare och press.
Först och främst vill jag tacka för privilegiet att ha fått delta vid ett antal av cafédialogerna som genomförts under våren, det är demokratiarbete när det är som vackrast!

Att ha fått tillfällen att möta alla er som besökte dialogerna, totalt har ungefär 2000 personer på något sätt deltagit i arbetet, ca 10% av kommunens invånare.

Tack för att jag har har fått ta del av era kunskaper, idéer och synpunkter kring vad en vision för vår kommun borde vara.

Från början hade jag tänkt att idag skulle jag tala om mentala kartor, men jag ändrade mig och valde istället att ägna mig åt att beskriva min vision för samhällets utveckling. För som den socialist jag är så förstår ni nog att jag har en syn såväl på målet som på vägen dit.

Min vision grundar sig i tre begrepp:

Solidaritet, Feminism och Hållbarhet.

Var och en för sig, räcker de inte till, utan precis som med oss människor är det bara tillsammans som vi kan få till stånd fundamentala förändringar.

Vill vi se ett samhälle där vi stöttar varandra till att förverkliga oss själva och blomstra, oavsett hur vår bakgrund ser ut, så måste vi möta varandra som jämlika, vi måste våga vara solidariska såväl gentemot varandra i nuet som mot kommande generationer. Det innefattar att gemensamt vårda vår värld. Först då så kanske vi kan göra verklighet av denna strof, som nog många av er hört i samband med studentfirande den senaste veckan, ur studentsången: och den ljusnande framtid är vår.

Vi har chansen, varje dag egentligen, och inte minst idag när vi debatterar förslaget till vår kommuns nya vision. Att starta färden mot en framtid vi alla kan vara stolta att ha varit medskapare till.

Låt oss ta den chansen tillsammans!

Annars är jag rädd att vi inte kommer att klara av det.

Det reviderade förslaget till vision som vi har framför oss avslutas med orden … går vi tryggt in i framtiden.
Bra!

Låt oss nu också göra verklighet av det!

– Det gör vi inte genom att ta från de som har det svårast och ge till de som redan har.

– Det gör vi genom att tillämpa; av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

– Det gör vi inte genom att hålla, främst unga, i anställningsformer där de inte vet för dagen om de kommer att få jobba imorgon, om de kommer att kunna betala hyran och ha annan mat än havregrynsgröt nästa månad.

– Det gör vi genom att vi som kommun och sannolikt också kommunens största arbetsgivare föregå, inte bara med gott, utan med exemplariskt föredöme i hur vi behandlar våra anställda.

Tack för ordet!

Alexander Karlsson, Vänsterpartiet.

Inte heller här är sista ordet sagt ännu, då demokratiberedningen nu ännu en gång ska se över visionen, för att den ska antas av kommunfullmäktige i september.

Övrigt

Kanske kommer nattis till Tierp.

Kommunstyrelsen har fått i uppdrag att utreda frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid, så kallad ”nattis”, något som välkomnas av Vänsterpartiet. Det är en fråga om att stötta dem som har allra svårast att kunna kombinera sitt arbetsliv med familjelivet, det skulle underlätta mycket för många kvinnor inom vård och omsorgsyrken att inte göra en redan utsatt situation ännu svårare.

Kopiera länk